top of page

∆ράση


Σύντομη περιγραφή δράσης

Το τετARTημόριο σε συνεργασία με το δήμο Μοσχάτου Ταύρου οργανώνει τη δράση anti_retro. Η anti_retro έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχετικά με τον hiv και την βαρύνουσα σημασία της συμμόρφωσης στην αντιρετροϊκή αγωγή των φορέων του.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF και της ΕΕΜΑΑ – Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.

Θεματική δράσης

‘η συμμόρφωση των οροθετικών ασθενών στα προτεινόμενα θεραπευτικά σχήματα (αντιρετροϊκή αγωγή)’

 

 

Σε αυτή τη δράση συμμετέχουν

ομάδα 7 ιατρών / επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων που θα αναφερθούν στη σημασία της θεματικής, μέσα από την οπτική της ειδικότητάς τους, (πώς επηρεάζεται το έργο του ιατρού έναντι του οροθετικού ασθενούς όταν αυτός συμμορφώνεται με την αντιρετροϊκή αγωγή).

οροθετικοί ασθενείς, (οι οποίοι διατηρούν την ανωνυμία τους), έχουν παραδώσει στην ομάδα τετARTημόριο τα δοχεία των φαρμάκων τους μετά την χρήση τους και κάποιοι από αυτούς έχουν συνεισφέρει με κείμενα - μικρές αναφορές γύρω από την εμπειρία τους με την αντιρετροϊκή αγωγή.

7 καλλιτέχνες (6 εικαστικοί, 1 σκηνοθέτης video-art) οι οποίοι καλούνται με πρώτη ύλη τα κενά δοχεία των αντιρετροϊκών φαρμάκων των οροθετικών ασθενών, τα κείμενα τους και τα κείμενα των ιατρών που συμμετέχουν στη δράση να δημιουργήσουν έργα για τη θεματική της δράσης.

 

 

Βασική Ιδέα

 

Η ιδέα / θεματική του δρώμενου είναι να λειτουργήσει μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία σαν μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των φορέων του HIV σχετικά με τη συμμόρφωση τους στη θεραπεία και να προσφέρει στο κοινό γενικότερη ενημέρωση για τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή (τη συμμόρφωση), λειτουργώντας έτσι ενάντια στο στίγμα κατά των οροθετικών.

Τομείς

Εικαστικό Μέρος ∆ράσης

7 έργα (installations, video art, εικαστικά) με πρώτη ύλη άδεια δοχεία αντιρετροϊκών, εμπνευσμένα με βάση το θέμα της δράσης και διηθημένα απο τις προσωπικές εμπειρίες του καθε καλλιτέχνη. Έργα δηλαδή τα οποία τονίζουν και εμπνέονται απο την σημασία της αντιρετροϊκής αγωγής.

Ιατρικό / Επιστημονικό Μέρος ∆ράσης

Παράλληλα με τα έργα των εικαστικών θα παρουσιάζονται επτά επιστημονικά άρθρα ιατρών, διαφορετικών μεταξύ τους ειδικοτήτων, με θέματα που αφορούν στην καθημερινή άσκηση της ειδικότητάς τους, καθώς και στην σημασία της συμμόρφωσης των οροθετικών ασθενών στη λήψη της θεραπείας τους και στα παράγωγα ζητήματα υγείας με τα οποία αυτή, (η συμμόρφωση), μπορεί να συνδέεται.

Σκοπός είναι:

  • Να ενημερωθεί το ευρύ κοινό γύρω από τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους για τον HIV / AIDS που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα.

  • Να καταπολεμηθεί το στίγμα της οροθετικότητας με προσπάθεια να αλλάξει η κοινωνική αντιμετώπιση από τις επιστημονικές τοποθετήσεις και την καλλιτεχνική αφύπνιση.

  • Η ενημέρωση φορέων για τον hiv από ιατρούς, σε θέματα που άπτονται διαφόρων παθήσεων. Πώς αυτές αντιμετωπίζονται από τους ιατρούς (διαφόρων ειδικοτήτων) και πόσο η ορθή λήψη της αντιρετροϊκής θεραπείας συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση.

  • Η εικαστική απεικόνιση της κατάστασης του εύ-ζην με μία νόσο η οποία, χάρη στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα, έχει εξελιχθεί από θανατηφόρα σε χρόνια με ελάχιστες παρενέργειες.

Ονομασία ∆ράσης

Η ονομασία της δράσης anti-retro, αποκτά ετυμολογική σημασία η οποία προέρχεται από την λέξη άντιρετροϊκη δηλαδή της θεραπείας που λειτουργεί κατά του ρετροϊού (ο hiv κατατάσεται στους ρετροϊούς).

Anti < αντί : δηλώνει αλλαγή / [αντί]-θεση / [αντι]-κατάσταση retro < ρετρο < ρετροϊός : κάθε ιός που φέρει το γενετικό του υλικό υπό μορφή RNA (ριβονουκλεϊκού οξέος )

AIDS : σύνδρομο επίκτητης ανοσοεπάρκειας ( νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού που προκαλείται από τον HIV* και παρεμποδίζει την λειτουργία του )

*HIV : ιός ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας ( ιός που προσβάλει τις άμυνες του οργανισμού καθιστώντας τον ευάλωτο σε λοιμώξεις )

Anti_retro < αντιρετροϊκή θεραπέια: η θεραπεία που αναστέλει την δράση του HIV παρέχοντας στον οροθετικό** τη δυνατότητα να ζει.

 

∆ιάρκεια

Οι δύο εβδομάδες που παρουσιάζεται το δρώμενο αρχής γενομένης την 1η ∆εκεμβρίου 2017, (παγκόσμια ημέρα κατά του HIV /AIDS), αντιστοιχούν στους δύο μήνες που μεσολαβούν ανάμεσα στη μόλυνση και τη βέβαιη διάγνωση. Παράλληλα οι δύο εβδομάδες είναι ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για να παρακολουθλησει το κοινό τη δράση. 

Ιστορία Κτηρίου

 

Το κτηριακό σύμπλεγμα των δημοτικών σφαγείων Ταύρου ανεγέρθηκε μεταξύ 1916 και 1920 αρχικά από τον τότε δήμαρχο Εμμανουήλ Μπενάκη και ολοκληρώθηκε με τον μετέπειτα δήμαρχο Σπύρο Πάτση.  Το σύμπλεγμα αποτελούν διάφορα επιμέρους κτήρια μεταξύ των οποίων το κτήριο της διεύθυνσης, της αστυνομία, του αστυκτηνίατρου, ενός καφενέ, τρία υπόστεγα και ένας εντυπωσιακός κλίβανος για τα δεδομένα της εποχής. Τριγύρω από τα σφαγεία δημιουργήθηκε όπως ήταν φυσικό ένα εμπορικό μέρος με εμπόρους, ζωοτρόφους και τσέλιγκες. Έτσι η ευρύτερη περιοχή είχε το όνομα ‘Νέα Σφαγεία’ ως το 1934, όπου τα σφαγεία άλλαξαν χρήση, για να περάσουν στη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών.

bottom of page